Særlige pladser i psykiatrien
Målgruppen
Målgruppen for de særlige psykiatripladser er særligt udsatte borgere med svære psykiske lidelser, udadreagerende og uforudsigelig adfærd, gentagne indlæggelser, afbrudte behandlingsforløb og ofte misbrug og/eller dom til behandling. Opholdet på en særlig plads skal forebygge, at borgeren involveres i konflikter og voldsepisoder, der skaber utryghed blandt øvrige beboere og ansatte.
Tilbuddet indeholder udover almindelig psykiatrisk behandling både en socialfaglig og rehabiliterende indsats, en frivillig misbrugsbehandling samt dagaktiviteter.
Visitation
Visitation af borgere til de særlige pladser sker via et tværfagligt og tværsektorielt sammensat visitationsforum, der er forankret i Region Midtjylland.
Materiale om de særlige pladser
Aftale om ungementor ved Hammel Neurocenter
Aftalen sikrer en fortsat højtspecialiseret hjælp til unge med erhvervet hjerneskade, så de kan komme bedre gennem ungdommens udfordringer.
Tilbud om støtte
Ungementorerne tilbyder både individuel støtte til de unge, men samler også unge på tværs af kommunerne, der har gavn af fællesskabet med andre unge med erhvervet hjerneskade.
Læs mere om ungementorerne
Du kan læse mere om ungementorerne i denne pressemeddelelse og i aftalegrundlaget for ordningen.
Samarbejde sikre hjælp til unge med hjerneskade
Centrale udmeldinger fra Socialstyrelsen
Socialstyrelsen har kompetence til at udmelde målgrupper og særlige indsatser, hvor det vurderes, at der er behov for øget koordination eller planlægning på tværs af kommuner og regioner.
Formål
Formålet er at sikre, at de nødvendige højt specialiserede indsatser og tilbud tilpasset målgruppens behov er til stede på nationalt plan og er tilgængelige for kommunerne.
Centrale udmeldinger 2020
Socialstyrelsen har udsendt 3 centrale udmeldinger, for målgrupperne:
• Udsatte gravide kvinder med et skadeligt rusmiddelbrug
• Borgere med udviklingshæmning og dom
• Borgere med svære spiseforstyrrelser.
Kommunernes afrapportering sker i forbindelse med fastlæggelsen af Rammeaftalen for 2021-22. Socialstyrelsen vil på baggrund af afrapporteringen vurdere, om der på nationalt plan er en tilstrækkelig koordination, der sikrer det fornødne udbud af højtspecialiserede tilbud og indsatser til de nævnte målgrupper.